20 Kasım 2013 Çarşamba

MODİFİYELİ LEHİM POMPASI

    Elektronik kart tamiri yapan veya bu işlerle hobi olarak uğraşanların çok da sevmediği bir iş olan lehim temizleme sevmesek de kaçınılmaz bir iştir.Birde üzerine benim gibi sol elinizin işaret parmağı ile
başparmağınız arasına tornavida sokarsanız pompa kullanamaz hale gelirsiniz.Sonuç mu?
  Biraz zorunluluk biraz can sıkıntısı ve değişik bir şeyler yapma isteği bir araya gelince güzel bir proje oldu.
Gelelim nasıl yaptığımıza Malzeme konusunda şanslıyım özel bir firmanın merkez servisinde çalışınca hayal gücü ve bir parmak şıklatma ile malzemeler önünüze geliyor.

1-Plastik hortum dış çapı 7mm , içi 5mm geliyor pompayı tutarken sizi rahatsız etmeyecek kadar yumuşak olması gerekiyor.Yumuşak olması bir işimize daha yarayacak daha sonra anlatacağım.


2-Hurdacıdan alınma buzdolabı veya sebillerde kullanılan motor.Bu sebil motoru.Bu motorları genelde hava basmak için kullanıyorlar ama biz emiş kısmını kullancağız.

3-Selenoid valf , yani elektrikle çalışan (220Volt veya 12-24 Volt) elektromekanik vana.Bu parça aslında argon kaynak makinesi parçasıdır.

4-Aslında prinç gibi görünen ama aliminyum olan (Çinlilerin işi işte :) ) rekor , bu parça da aslında oto yıkama makinesi parçası denk geldi bunu kullandım maksat plastik hortum bağlantı yerinden çıkışta eğilip hava geçişini engellemesin..
5-Kompresör motorunu sürekli çalıştırmak iyi olmadığından birazda yakışıklı olsun diye küçük bir anahtar kullandık , bilin bakalım bu neyin parçası :).Tabi ne uğraşacağım bununla derseniz  tak fişi bitir işi gibi bir sitem kullanabilirsiniz :)

Kabaca parçalar bunlar, pompanın üzerinde selenoidi kontrol etmek için 1 adet switch daha var sınır anahtarı da diyorlar kendisine,kendi kullanım alışkanlığınıza göre istediğiniz yere koyabilirsiniz.Selenoidi sarı rekora takabilmek için ucundan bir parça kesmemiz gerekti.Sonunda aşağıdaki gibi modifiye bir lehim pompamız oldu hayırlı olsun.





Bu arada kamera arkası iş kazaları da oldu tabi , burayı yanlış hesaplayıp deldiğim için yapıştırıp kapattım 



Bu çalışmayı elim yüzünden pompayı kuramadığım için  yapmıştım.Sisteme enerji verdiğinizde kompresör çalışmaya başlıyor kırmızı hortumda negatif basınç oluşuyor pompanın üzerindeki switch'e bastığınızda selenoid devreye giriyor (kırmızı hortumla beraber selenoid için 220 volt kablo geliyor ) pompa ucundan lehim çekme işlemi gerçekleşiyor.

    Arkadaş iyi güzelde madem vakum yapan makinen var pompayı neden delik deşik ettin hortumun ucuna bir parça tak onunla çek diyebilirsiniz.Hatta o selenoidi neden kompresörün çıkışına değilde pompanın üzerine koydun dediğinizi duyar gibiyim.
   
   Birinci sebep malesef kompresör motorunun vakum gücü pompanın anlık vakum gücü kadar olamıyor.Diyelim ki oldu bizde hortumun ucuna yanmaz malzemeden bir aparat yaptık.Bir deneme süper , ikinci deneme süper, üçüncü denemede uç tıkandı  :) şimdi sök temizle tekrar tak uzun iş vesselam.Pompayı kullanmamın nedeni istediğim zaman kurma düğmesine basıp içini temizlemek.

   Selenoid valf''i neden oraya koyduğuma gelince başta hortumun yumuşak olması ile ilgili açıklama yapacağım demiştim.Vakum gücümüz direk çekmeye yetmiyor demiştik bu sebeple selenoid valf'i pompaya yakın takıyoruz.Aradaki hortumu negatif basınç deposu olarak kullanıyoruz.Hortum sert olursa yeteri kadar basınç elde edemeyiz biraz büzüşmesi gerekiyor.

     Tabi birde çalışma hızımız var her lehim çekme işleminden sonra gerekli basınç oluşması için iki saniye kadar beklememiz gerekiyor.Bu şekilde pompanın orjinal çekiş gücüne yaklaşmış oluyoruz.

   Şimdilik bu kadar .Kendimize iş aramaya devam ...


1 yorum:

  1. Le_Meridian finansman hizmetinin marihuana çiftlik projemi finanse etmem için bana nasıl 2,000,000,00 USD tutarında kredi verdiğine dair bir tanıklık paylaşmak istiyorum, minnettarım ve bu yasal fonlama şirketini işini büyütmek isteyen birisiyle paylaşmaya söz verdim Project.the şirket İngiltere / ABD fon şirketidir. Finans desteği isteyen herkes, lfdsloans@outlook.com adresinden veya lfdsloans@lemeridianfds.com adresinden onlarla iletişim kurmalıdır. Benjamin, başvuranların işlerini kolaylaştırmak için 1-989-394-3740 no'lu whatsapp sayfasındadır.

    YanıtlaSil